Nederland krijgt de komende weken te maken met een zwaardere lockdown. Demissionair premier Mark Rutte kondigde vrijdag bij een persconferentie extra maatregelen aan.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden.

Een belangrijke maatregel is dat alle niet- essentiële winkels, maar ook sportlocaties en theaters de komende drie weken vanaf 17.00 uur ’s avonds dicht moeten. Supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 ’s avonds open blijven.

Bekijk hieronder het overzicht van maatregelen die gelden vanaf 28 november 2021.

  • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.
  • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
  • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
  • Essentiële dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
  • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan.
  • Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

De strengere maatregelen die het kabinet vrijdag heeft aangekondigd, gaan zondag 28 november om 5 uur in de ochtend in en gelden in ieder geval tot en met zaterdag 18 december.

Op 14 december beoordeelt de regering de situatie opnieuw.

Onderwijs blijft open

De scholen mogen openblijven maar wel onder strengere voorwaarden. De regels gaan maandag in en gelden in principe drie weken, heeft brancheorganisatie PO-Raad laten weten na overleg met het kabinet. De afspraken zijn vrijdagavond bekendgemaakt en toegelicht in de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Scholen krijgen het dringend advies, al dan niet opnieuw, looproutes in de gebouwen aan te brengen en pauzes te spreiden. Daar waar mogelijk geldt het advies klassen in kleinere groepen onder te verdelen en ervoor te zorgen dat die niet met elkaar in contact komen. Voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs (groep zes tot en met acht) en in het voortgezet onderwijs geldt het dringende advies twee keer per week een corona-zelftest te doen, ook voor gevaccineerden en leerlingen die corona gehad hebben.

Scholieren onder de 12 jaar die milde klachten hebben, moeten thuisblijven. De regel was dat ze alleen thuis hoefden te blijven als ze hoestten en koorts hadden. De maatregel is dus aangescherpt. Tot slot is afgesproken dat alle leerlingen op school mondkapjes moeten dragen als ze zich bewegen.

In het vervolgonderwijs gold al langer een maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte. Ook daar moet buiten de lokalen en collegezalen een mondkapje worden gedragen.

Uitbreiding steunmaatregelen voor ondernemers

Het kabinet breidt steunpakketten voor ondernemers fors uit. De loonsubsidie NOW komt terug en de Tegemoetkoming Vaste Lasten gaat omhoog. In totaal trekt het kabinet hiervoor 2,2 miljard euro voor uit.

De terugkeer van de loonsteun, in de vorm van 'NOW 5', kost zo'n 1,5 miljard euro. Bedrijven kunnen 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Het ministerie van Sociale Zaken hoopt dat werkgevers nog voor het einde van het jaar kunnen aankloppen bij het loket voor de loonsubsidie.

Het kabinet was in eerste instantie nog huiverig om de NOW weer in het leven te roepen, juist wegens de verstorende werking op de toch al krappe arbeidsmarkt. Met 40 miljoen euro wil Sociale Zaken, in overleg met betrokken partijen, daarom werkzoekenden in contact brengen met werkgevers met een tekort aan mankracht. Dit omdat sommige sectoren nu weer hard geraakt worden door de maatregelen, terwijl er in andere sectoren juist veel behoefte is aan werknemers.

Ondernemers hoeven zich ook geen zorgen te maken over de blauwe envelop: het belastinguitstel wordt verlengd tot het einde van het jaar. Het bijzondere uitstel was eigenlijk op 1 oktober stopgezet. De rente die over de belastingschuld wordt betaald, zal slechts langzaam oplopen.

Advies: doe thuistest voordat je bij iemand op bezoek gaat

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster-vaccin.

Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen. Daarmee wil het kabinet besmettingen thuis voorkomen. Ook waarschuwt het kabinet extra voorzichtig te zijn bij contact tussen mensen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 12 jaar.

De meeste mensen raken thuis besmet met corona, bijvoorbeeld door een besmette huisgenoot of bezoeker. Ook op feesten thuis raken veel mensen besmet. Begin november meldde het RIVM dat een op de vijf van de besmette personen een feestje had in de week voor de coronatest.

"Het is heel begrijpelijk dat u volgende week sinterklaas wilt vieren", zei premier Mark Rutte. "Maar houd de groep beperkt tot vier gasten vanaf 13 jaar. En doe allemaal een zelftest. Bescherm elkaar. Het is zo belangrijk."

Rutte richtte zich ook specifiek tot ouderen. "De oproep aan opa's en oma's is: wees verstandig. De oudsten zijn nu eenmaal het meest kwetsbaar. Pak iets vaker de iPad om te videobellen, of de ouderwetse telefoon."

LEES OOK: Nieuwe coronavariant nu ook in België – dit weten we tot nu toe over de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant die mogelijk nog besmettelijker is dan de Delta-variant